Inflace: Co ji způsobuje a jak s ní naložit

Inflace: Co ji způsobuje a jak s ní naložit

Lukáš Šulc

CO JE INFLACE

Inflací rozumíme opakovaný růst většiny cen v dané ekonomice. Jde o oslabení reálné hodnoty (kupní síly) měny vůči zboží a službám, které spotřebitel obvykle kupuje. Převedeme-li si tuto definici do praxe, můžeme říci, že při inflaci si za 100 Kč dnes koupíme více produktů/služeb, než za stejnou částku zítra.

Síla inflace závisí na dané ekonomice, ekonomickém růstu a dalších hodnotách. V České republice sleduje inflaci Český statistický úřad, na jehož stránkách si můžete dohledat podrobnosti o jejím měření.

CO INFLACI ZPŮSOBUJE

Při inflaci dochází k nárůstu cenové hladiny (poměr mezi množstvím peněz a celkovým množstvím výrobků/služeb). Tento nárůst cenové hladiny přichází buď ze strany nabídky (produkty/služby) nebo poptávky (tedy množství peněz).

Nárůst cenové hladiny ze strany poptávky

Tento jev vzniká v případě, když výroba roste pomaleji než množství peněz v rukách zákazníků. V praxi jde ale o mnohem komplexnější problém.

Množství peněz v ekonomice by mělo odpovídat jejímu aktuální růstu (včetně populačního růstu nebo množství investorů). Inflaci v tomto případě může způsobit nadměrný růst peněžní nabídky ze strany centrální banky.

Nárůst cenové hladiny ze strany nabídky

Inflace ze strany nabídky vzniká v případě, když naroste cena zboží (například, když je ho nedostatek nebo hrozí jeho vytěžení) nebo ji může způsobit dlouhodobější výpadek technické infrastruktury.

Nabídková inflace je z pohledu ekonomiky většinou krátkodobá a po určitém čase se vrátí její hodnoty zpět.

JAK NA INFLACI NAHLÍŽET

Inflace s sebou nepřináší pouze negativa, v krátkém časovém úseku například pomáhá ekonomice, aby se dala do pohybu. Pokud je navíc dlouhodobě rovna ekonomickému růstu, pomáhá.

Problém nastává, když její vývoj dlouhodobě převyšuje ekonomický růst o 3, 4 a více procent. To má za následek růst úrokových sazeb a stagnaci cash flow. Dlouhotrvající inflace se velmi snadno může dostat do tzv. inflační spirály (očekáváním, že inflace stále poroste), což může mít na ekonomiku devastující dopad.

HYPERINFLACE A JEJÍ PŘÍKLADY

Inflace je většinou mírná a pozvolná. Hyperinflace je rázná a absolutně devastující.

Při hyperinflaci totiž peníze ztrácí na své hodnotě téměr úplně. Nejčastěji se hyperinflace objevovala v poválečném období. V moderní době se s hyperinflací můžeme nejčastěji setkat v zemích třetího světa, například v Africe.

Příklady hyperinflace

  • Německo v roce 1923 (po první světové válce) – inflace byla 32 400 %
  • Maďarsko (po druhé světové válce) – inflace byla 41,9 biliard procent
  • Zimbabwe od 2007 do 2009 – inflace byla 24 tisíc až 100 tisíc % (v roce 2007)

INFLACE A ČESKÁ REPUBLIKA

Inflaci se nevyhýbá ani Česká republika. Podle nejnovějších dat z evropského statistického úřadu Eurostat v Česku rostou spotřebitelské ceny nejvíce z evropské sedmadvacítky (o 3,3 %).

Pokud nechcete, aby se vám peníze (jejich kupní síla) ztrácely před očima, měli byste zvolit vhodný investiční nástroj, který nese výnos stejný nebo vyšší, než je hodnota inflace. S takovým výběrem vám může pomoci finanční konzultant, který se v aktuální nabídce produktů vyzná a může vám doporučit takový, který se k vám hodí nejvíce.

Roční míra inflace v ČR
Zdroj: Investice do akcií

INFLACE A CENA POTRAVIN

Řada lidí, zejména starších ročníků, obrací své myšlenky k době, kdy máslo stálo 10 Kč a rohlík pár haléřů. Tito lidé si ale neuvědomují, že se nejedná o dobu, kdy byly potraviny levnější (viz tabulka níže), ale reagovaly na míru inflace v daném období!

Potraviny se totiž reálně zdražují v případě, pokud inflace roste rychleji, než příjmy obyvatel.

Vliv inflace na potraviny

INFLACE A INVESTOVÁNÍ

Rozhodnete-li se ve svém životě začít budovat majetek, vždy byste měli s inflací počítat. K tomu, aby byl v bezpečí a neztrácel na své hodnotě, vám může pomoci konzultace s finančním poradcem, který této problematice rozumí a pravidelně ji sleduje.