Finanční příprava na příchod dítěte: Jak zvládnout období mateřské a rodičovské dovolené

Finanční příprava na příchod dítěte: Jak zvládnout období mateřské a rodičovské dovolené

Jan Gizický
Témata

Příchod nového člena do rodiny je nutné pečlivě plánovat nejen emocionálně, ale také finančně. Jednou z klíčových proměn, které rodinu pravděpodobně čekají, je potřeba jednoho z rodičů vzdát se na několik let kariéry a s tím i příjmů ze zaměstnání nebo podnikání.

V našem případě se zaměříme na dopady snížení příjmů rodiny a pokusíme se zamyslet nad tím, do jaké míry je dostačující podpora státu v tomto období života. V České republice mají rodiče možnost získat podporu od státu v podobě peněžité podpory v mateřství a rodičovského příspěvku.

 

Peněžitá pomoc v mateřství “Mateřská”

Tzv. mateřská představuje klíčovou finanční oporu pro budoucí matky, avšak získání nároku na tuto dávku vyžaduje splnění konkrétních podmínek. Žadatel musí být v době nástupu na mateřskou dovolenou nemocensky pojištěn, což znamená, že z jeho příjmu ze zaměstnání je odváděno pojistné na sociální zabezpečení. Dále je klíčovou podmínkou minimální délka nemocenského pojištění, která činí 270 dnů v posledních dvou letech před nástupem na mateřskou dovolenou.

Pro OSVČ (osoby samostatně výdělečně činné) platí specifická pravidla. Mají nárok na mateřskou pouze v případě, že si dobrovolně a po určitou dobu platí nemocenské pojištění.

Mateřská dovolená samotná trvá standardně 28 týdnů. V případě, že žena porodí dvojčata nebo více dětí, prodlužuje se na 37 týdnů. Matka má možnost nastoupit na mateřskou dovolenou 6 až 8 týdnů před očekávaným datem porodu, což jí umožňuje lépe se připravit na příchod nového člena rodiny.

Výše mateřského příspěvku činí přibližně 70 % měsíční mzdy matky, což poskytuje finanční pomoc v období, kdy se matka věnuje péči o novorozence.

 

Rodičovský příspěvek

Představuje významnou formu podpory pro rodiče, který se plně věnuje péči o své nejmladší dítě. Aktuálně se předpokládá, že od roku 2024 bude tato dávka činit 350 000 Kč.

Důležité je zdůraznit, že pro nárok na rodičovský příspěvek není a nebude vyžadováno sociální ani nemocenské pojištění. Rodič, který se rozhodne využít tuto formu podpory, bude mít pravděpodobně možnost individuálně volit dobu jejího vyplácení.

Výše příspěvku by měla činit 350 000 Kč, přičemž maximální doba jeho pobírání bude omezena na první tři roky věku dítěte. V případě narození vícerčat, má rodič nárok na částku 525 000 Kč.

 

Dopady na rodinný rozpočet

I přesto, že stát poskytuje dávky s cílem podpořit rodiče novorozence, hlavní odpovědnost, včetně té finanční, spočívá na samotných rodičích. Dopady snížení měsíčních příjmů v důsledku mateřské a rodičovské dovolené mohou být pro rodinný rozpočet výzvou.

Vytvoření dostatečné rezervy je jedním z nejlepších způsobů, jak se na situaci připravit. Tato rezerva by měla zahrnovat nejen případné nečekané výdaje spojené s péčí o novorozence, ale také sloužit jako finanční polštář pro období sníženého příjmu.

 

Plánování financí na dobu rodičovské dovolené by mělo zahrnovat:

1.    Vytvoření rezervy: Vytvořte si rezervu na pokrytí běžných výdajů jako jsou nájemné, potraviny a účty. Nezapomeňte na mimořádné výdaje spojené s péčí o dítě. Rezerva by měla být dostatečně robustní, aby rodina mohla pohodlně fungovat i při nižším příjmu.

2.    Přizpůsobení životního stylu: Zvažte přizpůsobení životního stylu tak, aby odpovídal aktuálním finančním podmínkám.

3.    Revidování běžných výdajů: Prozkoumejte rodinný rozpočet a identifikujte oblasti, kde lze snížit náklady, aniž by to ovlivnilo kvalitu života. Možná budete muset přehodnotit některé výdaje a upřednostnit nezbytnosti.

4.    Plánování s vědomím budoucnosti: Zohledněte do finančního plánu nejen dobu mateřské a rodičovské dovolené, ale také období po ní. Udržujte si přehled o dávkách a příjmech, které mohou být k dispozici i po skončení rodičovské dovolené.

 

Díky těmto krokům může rodina aktivně předcházet možným finančním stresům a vytvářet si bezpečnější finanční prostředí pro dobu, kdy bude příjem nižší. Rezerva funguje jako klíčový nástroj pro udržení stability a pohody v rodině i v obdobích, kdy se mění dynamika rodinných financí.

Je důležité si uvědomit, že i při samostatném plánování a vytváření rezervy může být prospěšné konzultovat s odborníkem na finanční plánování. Zkušený profesionál může poskytnout cenné rady a pomoci s optimalizací finanční strategie v souladu s individuálními potřebami rodiny.

Lze říct, že s odpovídajícím plánem a dostatečnou rezervou mohou rodiče vstoupit do nové fáze života s vědomím finanční jistoty a klidněji se věnovat radostným chvílím spojeným s příchodem nového člena rodiny.