Pojištění dětí

Úrazové pojištění dětí. Jaké máte možnosti a co je nejvýhodnější?

Lukáš Šulc

Riziko dětských úrazů se v průběhu letních prázdniny rapidně zvyšuje a nástrahy na děti číhají prakticky všude (na kole, bruslích, v bazénu nebo klidně trampolíně). Řešením může být dlouhodobé/krátkodobé úrazové pojištění, cestovní pojištění nebo životní pojištění.

KRÁTKODOBÉ POJIŠTĚNÍ ÚRAZU DĚTÍ

Takové pojištění je možné sjednat na určitou dobu v rámci celého roku. Ve výsledku tak dítě můžete pojistit nejen na dobu letních prázdnin, ale klidně i na školní tělocvik nebo koníček, kterému se vaše dítě pravidelně věnuje a je u něj možnost úrazu.

Rozsah toho, co krátkodobé pojištění řeší, se liší od každé pojišťovny. Některé pokrývají kromě pobytu v nemocnici i léčení vážných úrazů (nikoliv však pojištění závažných onemocnění).

Krátkodobé úrazové pojištění je možno sjednat jak na jednotlivce, tak skupiny (od tří dětí). Takové pojištění může trvat několik hodin, dní, měsíců nebo let a hodí se pro zájezdy, výlety, tábory, školy v přírodě nebo rodinné dovolené.

Takový produkt může velmi dobře fungovat jako doplněk klasického životního pojištění. Vážný úraz může totiž stav celé rodiny ovlivnit na desetiletí a může se stát už den po návratu z tábora, kdy už pojištění samozřejmě fungovat nebude.

CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ

Další možností, jak pojistit své dítě pro případ úrazu, je pomocí cestovního pojištění. Ty jej obyčejně nabízejí jak v případě cest na území ČR, tak i do zahraničí.

Dítě je proti úrazu i dalším rizikům pojištěné po dobu, po kterou trvá sjednané cestovní pojištění. Pojistné částky pro jednotlivá rizika se pohybují v řádech stovek korun. Cena pojištění je pak v jednotkách korun za den.

Stejně jako u krátkodobého úrazové pojištění, i zde platí, že se hodí jako doplněk k plnohodnotnému životnímu pojištění.

ÚRAZOVÉ VS. ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ DÍTĚTE

Poslední možností je vybrat pro dítě dlouhodobé úrazové nebo životní pojištění. To se liší v rozsahu pokrytí a s jeho výběrem vám může pomoci finanční poradce.

Co řeší úrazové pojištění

  • Trvalé následky úrazu,
  • Denní odškodné při léčení úrazu,
  • Smrt úrazem
  • Hospitalizaci následkem úrazu.

Co řeší životní pojištění

  • Trvalé následky úrazu,
  • Denní odškodné při léčení úrazu,
  • Smrt z jakékoliv příčiny,
  • Závažná onemocnění,
  • Invalidita/ztráta soběstačnosti.

PROČ VYUŽÍT SLUŽEB FINANČNÍHO KONZULTANTA?

Mít pojištěné vlastní dítě je samozřejmě v pořádku. Náhlé závažné onemocnění nebo úraz může zásadním způsobem ovlivnit chod celé domácnosti a spojit se s nemalými výdaji na léčbu. V některých případech musí jeden z rodičů dokonce přestat pracovat a na plný úvazek pečovat o nemocné dítě. To ve výsledku vede ke ztrátě jednoho příjmu. Právě proto by mělo být dítě pojištěno převážně pro případ ZÁVAŽNÝCH úrazů a onemocnění.

Rodiče jsou ti, kteří přinášejí do rodiny finanční zabezpečení. Právě proto je mnohem podstatnější, aby to byli oni, kdo svým dětem půjdou příkladem (stejně jako u nasazování kyslíkových masek v letadle). Sjednáním kvalitního pojištění dokážete totiž zabezpečit celou svou rodinu včetně dětí.

S pokrytím nejnutnějších záležitostí v oblasti pojištění vám můžou pomoci finanční konzultanti, kteří vám smlouvy sjednají na míru vaším potřebám.