Proč je důležité aktualizovat pojištění nemovitosti aneb co je to podpojištění?

Proč je důležité aktualizovat pojištění nemovitosti aneb co je to podpojištění?

Lukáš Šulc

Proč je důležité aktualizovat pojištění nemovitosti aneb co je to podpojištění?

Velmi často se u našich klientů setkáváme se situací, kdy mají svůj majetek chráněn nedostatečně a stávající pojištění je nevyhovující. Nejčastěji se jedná o jejich byt, dům nebo chatu či chalupu. Dle statistik je dokonce téměř 40 % nemovitostí v Česku zcela nepojištěných. Bohužel často ani pojištěné nemovitosti neodpovídají své aktuální hodnotě či kvalitě moderních pojistných podmínek a hrozí u nich tzv. podpojištění.


Riziko podpojištění

Podpojištění je situace, kdy pojistná částka je nižší než pojistná hodnota. Můžeme si to ukázat na příkladu z praxe:

Honza s Aničkou si koupili v roce 2014 byt na hypotéku o velikosti 3+1 na brněnském sídlišti. Tehdy je stál 3 miliony korun a na tuto částku si také svůj byt pojistili. Zrekonstruovali ho, a navíc ceny nemovitostí v čase výrazně rostly, a tak se hodnota bytu vyšplhala až na 6 milionů. Partneři ale pojistku neaktualizovali, takže jejich nemovitost byla o 50 % podpojištěná. Bohužel na to doplatili. V bytovém domě vypukl požár, a co v bytě nezničil oheň, zlikvidovala voda z požárních hadic. Škoda byla značná – 1 milion. Pojišťovna škodu uhradila, ale kvůli 50% podpojištění uhradila jen polovinu, tedy 500 000 Kč. Pro Honzu s Aničkou to byla velmi nepříjemná zkušenost s krácením plnění v rámci podpojištění.

Platí, že čím je smlouva starší, tím je větší předpoklad podpojištění.

 

Aktualizujte pojistku každé 3 roky

Máte už pojistku sjednanou, roky ji platíte, ale nemáte tušení, co a v jaké hodnotě máte pojištěno? Setkáváme se s tím, že ve více než polovině případů je pojistná smlouva neaktuální, s nízkými limity nebo různými výlukami. Proto doporučujeme pravidelně každé 3 roky pojistku aktualizovat a ujistit se, zda je správně nastavena. Zrekonstruovali jste byt či dům a tím navýšili jeho hodnotu? I v tomto případě je vhodné pojistku aktualizovat.

 

Správně nastavené pojištění nemovitosti Vás dokáže ochránit opravdu spolehlivě. Když ho budete pravidelně aktualizovat, ušetříte si spoustu starostí. Věnujte mu tedy pozornost a popřemýšlejte, zda máte pojištěny všechny své nemovitosti včetně rekreačních chat či chalup a zda jste v poslední době provedli potřebné aktualizace.

Pokud by Vás cokoliv zajímalo, můžete se na nás s důvěrou obrátit.