Pro koho je zrušení daně z nemovitosti výhra a kdo naopak prodělá?

Pro koho je zrušení daně z nemovitosti výhra a kdo naopak prodělá?

Lukáš Šulc

Na konci dubna 2020 vláda schválila návrh na zrušení daně z nabytí nemovitosti. Zároveň s tím skončí i odpočty úroků z hypoték a úvěrů od stavebních spořitelen. Odpočty u hypoték mohou využít lidé u smluv uzavřených do konce roku 2021.

ZRUŠENÍ DANĚ Z NABYTÍ NEMOVITOSTI

Ještě nedávno museli kupci odvádět čtyřprocentní daň z nabytí nemovitosti, která začala platit od konce roku 2016. Pokud jste si například kupovali nemovitost v hodnotě pět milionů korun, museli jste odvést na dani 200 tisíc korun.

Na konci března 2020 ale ministryně financí Alena Schillerová navrhla její zrušení, což o měsíc později vláda i schválila. Všichni lidé, kteří si koupili nemovitost od prosince 2019 (provedli zápis nemovitosti na KÚ) daň platit nebudou. Pokud ji již stihli uhradit, bude jim v plné výši navrácena.

Spolu se zrušením daně se zrušily i daňově odečitatelné položky, kdy se ze základu daně odečítají úroky z hypoték a úvěrů od stavebních spořitelen.

CO DOPOSUD PLATILO
  • Daň z nabytí nemovitých věcí,
  • Daň z bytí činí 4 % z nabývací hodnoty,
  • Přiznání k dani a její uhrazení je nutné vykonat do konce třetího měsíce, kdy došlo k převodu vlastnického práva do katastru,
  • Daň nemuseli platit lidé, kteří si jako první majitelé pořídili byt v novostavbě,
  • Od základu daně je možné odečíst úroky zaplacené za úvěry na bydlení.
CO PLATÍ NOVĚ
  • Daň z nabytí nemusí hradit kupující, kteří podali návrh v prosinci 2019 a později,
  • Odečítat zaplacené úroky z daňového základu budou moci lidé do konce roku 2021,
  • Možnost odpočtu úroků se nebude vztahovat na úvěrové smlouvy sjednané v roce 2022 a později.

PRODĚLAJÍ KUPUJÍCÍ U NOVOSTAVEB

Jak jsme zmínili výše, vláda schválila, že možnost odečítat si zaplacené úroky na úvěrech na bydlení skončí až u nových smluv od roku 2022. Což znamená, že pokud si koupíte nemovitost na hypotéku do konce roku 2021, budete od placení daně osvobozeni a zároveň budete moci i do budoucna uplatnit odpočty úroků až do výše 300 tisíc ročně.

Na zrušených odpočtech budou znevýhodněni lidé, kteří si pořizují novostavby a stanou se tak jejich prvními majiteli. Na ně se totiž daňová povinnost nikdy nevztahovala. Těmto kupujícím se ve výsledku koupě nemovitosti prodraží o částku, která by se jim v průběhu let splácení hypotéky mohla postupně vracet.