Přibývá investičních pastí. Jak v některé neskončit?

Přibývá investičních pastí. Jak v některé neskončit?

Lukáš Šulc

Nevěřte historkám o úžasném výnosu v rekordním čase

„Jen pro vás, právě teď a po omezenou dobu mám investiční příležitost, která změní váš život. Už za měsíc si můžete vydělat trojnásobek vložených peněz.“ Podobné nesmysly můžete slyšet nebo číst v reklamách, které vyskakují na internetu, neustále. S téměř absolutní jistotou půjde vždy buď o vysoce rizikové spekulace, nebo podvod. Tyto nabídky mívají společné rysy jako vzbuzení falešného pocitu exkluzivity (jen pro vás), časový nátlak (po omezenou dobu) a rychlé zbohatnutí. Nevěřte investičním pohádkám o bezpracném zisku přes noc. Ano, pár lidem se to možná díky štěstí povedlo, ale je to podobné jako výhra v kasinu. Platí, že čím vyšší vám někdo slibuje zisky, tím vyšší bude riziko. Díky opravdovému investování skutečně velmi pravděpodobně zbohatnete, ale chce to čas.

Investiční expert na počkání?

Jsou i jiné způsoby, jak z vás dostat peníze. Třeba tím, že vám někdo prodá (většinou s exkluzivní slevou po časově omezenou dobu) kurz se svými „zaručenými tipy“, díky kterým se naučíte obchodovat s komoditami, akciemi na páku, měnovými páry nebo třeba různými deriváty. Nechme stranou, proč by někdo, kdo zná recept na úspěch, potřeboval prodávat kurzy... A ani těch pár set až tisíc korun, které za kurz zaplatíte, není hlavní riziko. Hlavní nebezpečí je skutečně vyrazit do investičního světa a myslet si, že je z vás po jednom kurzu obchodník. Například 8 z 10 lidí, kteří se pustí do obchodování tzv. CFD instrumentů, na něž se kurzy často zaměřují, prodělá. Existuje řada užitečných kurzů a knih o investování, ale jeden z vás úspěšného investora s největší pravděpodobností neudělá. Druhou věcí je skutečnost, že úspěšné investování vyžaduje opravdu hodně času, které je třeba věnovat sledování dění na trzích a analyzování jednotlivých investičních příležitostí. Je to v podstatě práce na plný úvazek. Pokud nemůžete, nebo nechcete investicím tolik času věnovat, je lepší nechat si pomoct odborníky, kteří se jim věnují naplno.

Chtějte znát historii

Jedna ze základních investičních pouček říká, že pokud se něčemu dařilo v minulosti, neznamená to, že se tak bude dít i v budoucnu. Minulé zisky nejsou zárukou zisků budoucích. Je to pravda. Historie je pro vás jako investora ale důležitá z jiného důvodu. Vypovídá o tom, nakolik jsou investiční společnosti nebo konkrétní fondy na trhu zavedené. A jako investorovi vám dává možnost také vidět, jak ustály předchozí krize, které se na trzích tu a tam objeví. Časem prověřené investiční příležitosti bývají spolehlivější volbou než ty, které existují pár let, nebo dokonce měsíců a žádnou krizí ještě neprošly. A takových za poslední dobu přibylo opravdu hodně.

Pozor na „prašivé“ firemní dluhopisy

V posledních letech přibylo velké množství různých firemních dluhopisů, jejichž prostřednictví si firmy půjčují od veřejnosti peníze. Slibují vyplácet úroky většinou od 2 i přes 10 procent ročně. Člověk si možná řekne, že půjčit firmě musí být bezpečné, ale zdaleka to neplatí vždy. Určitě se dají najít kvalitní firemní dluhopisy s férovým postavením věřitele, ale aktuálně je jich také spousta tzv. prašivých. Vydávají je firmy, které nemají v podstatě žádnou historii ani majetek. Už mnohokrát došlo k tomu, že firma přestala vyplácet úroky a po majitelích se slehla zem. V naší nabídce najdete jen dluhopisy, které prošly podrobnou analýzou a schvalovacím procesem, případně dluhopisové fondy, které rovněž investují jen do prověřených dluhopisů.

Pochybné kryptoměny

Neříkáme, že pro některé investory nemohou dávat zavedené kryptoměny v určitém množství smysl, ale jsou kryptoměny a kryptoměny. Mimochodem, věděli jste, že jich existuje přes 6 500? Digitální mince dnes může vydat v podstatě každý a jejich počet stoupá. Některé jsou naprosto k ničemu. Slouží jen k tomu, že na nich vydělá úzký okruh lidí kolem jejich vydavatele. Ten udělá masivní reklamu, třeba i s pomocí různých hvězdiček na YouTube, naláká pár set nebo i tisíce důvěřivců, kteří mince nakoupí, jejich kurz chvilkově vyletí nahoru, vydavatel se svých mincí zbaví a kurz se opět propadne. Těm, kteří nestihnout prodat, zbude jen bezcenné digitální nic. Tento článek vás nemá odradit od investování. Naopak, investice jsou vážně skvělá příležitost, jak nechat vaše peníze vydělávat. Pomůžeme vám vybrat takové investice, které nabízejí rozumné zhodnocení, přijatelnou míru rizika, jsou prověřené časem a hodí se například pro pravidelné investování menších částek. Oproti fantastickým příběhům v reklamách to může vypadat trochu jako nuda, ale právě v dlouhodobém, rozvážném a trpělivém přístupu je klíč k investičnímu úspěchu.