Penzijní připojištění vs. Doplňkové penzijní spoření: Které je lepší volbou pro vaši penzi? - Váš konzultant

Penzijní připojištění vs. Doplňkové penzijní spoření: Které je lepší volbou pro vaši penzi?

Jan Cibulec, MBA
Témata

Penzijní připojištění vs. Doplňkové penzijní spoření: Které je pro vás vhodnější?

Ať v tom nemáme guláš, je třeba zmínit, že stát podporuje dva na sebe navazující produkty – penzijní připojištění (dále jen PP), které se sjednávalo do konce roku 2012 a již ho sjednat nelze, a doplňkové penzijní spoření (dále jen DPS), které je dostupné od roku 2013. Oba produkty mají stejnou státní podporu, daňové úlevy a zaměstnavatel na ně může přispívat. Většina Čechů stále využívá PP i přes to, že průměrné zhodnocení za posledních 10 let se pohybuje mezi 0-2 % a neporáží inflaci. Tento typ musí garantovat nezáporné zhodnocení a nemůže investovat dynamičtěji. V DPS si již můžete zvolit investiční strategii a dosáhnout průměrného zhodnocení alespoň 5-7 % ročně. To je hlavní rozdíl mezi oběma produkty. Dále stojí za zmínku, že pouze PP umožňuje po 15 letech vybrat bez sankce polovinu celkové hodnoty - tuto možnost při převodu na DPS ztrácíte. Pokud již máte DPS, zkontrolujte si, jakou máte zvolenou strategii. Pokud máte 20 a více let do důchodu, zvažte dynamickou strategii. O PP již dále moc nebudeme hovořit, protože pokud nemáte do penze 5 let, obecně se doporučuje převod na novější typ DPS. Situaci konzultujte se svým finančním poradcem.

Zaměstnanecký příspěvek na PP/DPS: Proč byste ho neměli ignorovat?

Nabízí vám zaměstnavatel příspěvek na PP/DPS a váháte, jestli si ho založit? Rozhodně není nad čím váhat. Jak se říká, jsou to peníze zdarma – prostě jinou formou je nezískáte a do výplaty vám je nepřidává. Mám pro vás dobrou zprávu: smlouvu můžete přinejhorším ukončit již po 24 měsících a získat finance od zaměstnavatele. Výběr je však zatížen 15% daní z příspěvku zaměstnavatele a vaše finance obdržíte bez státní podpory.

Váš zaměstnavatel neposkytuje příspěvek na PP/DPS?

V takovém případě je založení produktu na zvážení. Pojďme si říct fakta. Produkt je regulován státem, který ho může upravovat dle politické situace. Od 90. let se jeho podmínky změnily již několikrát. Je zde tedy určité riziko. Aktuálně jsou finance při jednorázovém výběru zatíženy 15% daní, což může činit i přes 100 000 Kč, jak si ukážeme na příkladu níže. U podílových fondů toto omezení odpadá po 3 letech. Finance nemůžete vybrat dříve než v 60 letech, zatímco z podílových fondů můžete vybírat kdykoliv a jakoukoliv částku. I ta nejlepší dynamická strategie DPS dosahovala za posledních 10 let zhodnocení 6,52 %, což není špatné. Nicméně existuje řada fondů, které toto zhodnocení překonaly o více než 2 %.

Nezanedbatelné poplatky: Jak vás mohou ovlivnit při DPS?

Málokdo v DPS řeší poplatky, ale jsou důležité. Existují dva druhy poplatků. První je průběžný poplatek, který může činit maximálně 1 % ročně z objemu investovaného kapitálu při dynamické strategii. Tento poplatek není takový problém. Větší problém vidím v druhém, výkonnostním poplatku ve výši 15 % a jeho fungování. Tento poplatek se účtuje pokaždé, když hodnota vašeho portfolia vzroste. Čtete správně – nejedná se o nejnovější nejvyšší úroveň, ale o každé zvýšení. Zjednodušeně řečeno, čím vyšší je kolísavost, tím více tento poplatek snižuje vaše výnosy. Když například vaše dynamická strategie zaznamená ztrátu 20 % v roce 2022 a v roce 2023 se vrátí na původní hodnotu před pádem, tj. musí dosáhnout 25% zhodnocení, abyste se dostali na nulu, i tak zaplatíte 15 % z těchto 25 %. Je to složité? Ještě jednodušeji řečeno, prostě není správné platit daň z neexistujícího zisku, protože jste na nižší hodnotě, než je ta historická.

 

Fakta o PP/DPS, která byste měli znát před rozhodnutím:

  • Výběr je možný nejdříve v 60 letech, jinak přicházíte o státní podporu.
  • Jednorázový výběr je zatížen 15% daní z výnosu a zaměstnavatele.
  • PP/DPS můžete ukončit nejdříve po 24 „odspořených“ měsících, ale přijdete i o státní podporu. Příspěvek zaměstnavatele je zdaněn 15% daní.
  • Výběrem formou renty na 10 let se dá vyhnout daním (z výnosu i od příspěvku od zaměstnavatele).
  • Žádný z transformovaných penzijních fondů PP neporazil inflaci za posledních 10 let.
  • Státní podpora činí maximálně 230 Kč měsíčně při vkladu 1000 Kč (od 1.1. 2024 to bude 340 Kč při vkladu 1 700 Kč).
  • Strategii v DPS můžete kdykoliv změnit, takže se s ní dá pracovat v průběhu času.
  • Mezi penzijními společnostmi se můžete za poplatek maximálně 800 Kč libovolně přesouvat.
  • Výkonnostní poplatek 15 % může dramaticky snížit výkonnost v období výrazné volatility.
  • U podílových fondů se dá zdanění výnosu vyhnout již po 3 letech i při jednorázovém výběru, je proto z hlediska koncového zdanění při výběru výhodnější pro klienta
  • PP/DPS můžete využívat navíc daňový odpočet při platbě nad 1000,- Kč měsíčně až do 3000,- Kč měsíčně. Ročně teda z 24 000,- Kč 15% nejvyšší odpočet je tak 3600,- Kč ročně. Daňové zvýhodnění můžete uplatnit ve svém ročním daňovém přiznání. Penzijní fondy Vám na něho zašlou daňové potvrzení.

 

Příkladné porovnání: Jak se liší výsledky investování v PP a DPS?

Příklad: Klient je ve věku 30 let a má 35 let do důchodu. Investuje 1 000 Kč do doplňkového penzijního spoření a získává 230 Kč ve formě státní podpory. Ve věku 65 let má na účtu 1 363 000 Kč při 5% zhodnocení. Při jednorázovém výběru a zdanění 15 % obdrží 1 236 449 Kč.

Ten samý klient investuje stejnou částku po stejnou dobu do fondu, kde mu stačí dosáhnout pouze o 1 % většího zhodnocení, aby dosáhl 1 373 603 Kč. Když ale nyní finance vybere jednorázově, nemusí platit žádné daně, a po celou dobu měl finance plně k dispozici bez žádných sankcí. Nemusel se bát, že se při změně vlády změní i podmínky zdanění, formy výplaty nebo výše státní podpory.

DPS jako součást dlouhodobého plánu na penzi: Kdy je vhodné ji zvolit?

Obecně si troufám tvrdit, že pokud máte nárok na příspěvek zaměstnavatele, je vhodné ho využít. Pokud odkládáte na penzi více než 10 000 Kč měsíčně, DPS může být jedním z produktů. Pokud začínáte s odkládáním na penzi, není DPS jako první forma nejatraktivnějším řešením.

Konzultace a alternativy: Jak získat odbornou radu pro vaši individuální situaci?

Stále nevíte, jak postupovat, nebo se chcete zeptat na konkrétní smlouvu nebo na alternativy? Neváhejte nám napsat. Rádi vám sdělíme, jaké možnosti máte a co je nejvhodnější ve vašem konkrétním případě.