OSVČ, práce na DPČ nebo dvě zaměstnání. Víte, jaký vliv má pracovní poměr na výši starobního důchodu?

OSVČ, práce na DPČ nebo dvě zaměstnání. Víte, jaký vliv má pracovní poměr na výši starobního důchodu?

Lukáš Šulc

STAROBNÍ DŮCHOD A OSVČ

Rozdíl mezi zaměstnancem na HPP a živnostníkem je ve výpočtu starobního důchodu. U zaměstnanců se totiž vychází z hrubých příjmů, ale u OSVČ z částky, ze které bylo odvedeno pojistné na důchodovém pojištění.

V praxi můžeme říci, že pokud OSVČ odvádí minimální zálohy, stát se na to dívá, jakoby v roce 2020 vydělával měsíčně 8 709 Kč (odpovídá částce 2 544 Kč/měsíc). To může při dovršení důchodového věku pro mnohé malé podnikatele a živnostníky způsobit nejeden finanční problém.

Praktický rozdíl mezi zaměstnancem a OSVČ, který odvádí minimální zálohy.

Odpracované roky

Hrubý příjem zaměstnance

Výše starobního důchodu zaměstnance

Starobního důchodu OSVČ – min. zálohy

42

20 000 Kč

14 000 Kč

7950 Kč

42

35 000 Kč

16 500 Kč

7950 Kč

42

50 000 Kč

19 000 Kč

7950 Kč

Jste zaměstnanec a rád byste si vypočítal výši svého starobního důchodu? Přečtěte si náš článek Myslet na důchod se vyplatí.

STAROBNÍ DŮCHOD A DVĚ PRÁCE

Ačkoliv můžete mít dvě práce, nikdy nezískáte vyšší dobu pojištění. Vždy je nutné splnit základní podmínku, tedy odpracovat minimálně 35 let.

Změna ale nastane v osobním vyměřovacím základu. U něj se totiž hodnotí veškeré příjmy, ze kterých bylo zaplaceno sociální pojištění. Maximální částka pro vyměřovací základ činí od roku 2008 1 672 080 Kč. Cokoliv nad tuto částku se již pro důchodové účely započítává. Na druhou stranu z takového přijmu, nebudete odvádět ani sociální pojištění.

STAROBNÍ DŮCHOD A PRÁCE NA DOHODU

Úplně jiná situace nastane v případě, že člověk pracuje na dohodu. Zde můžete mít klidně několik zaměstnání najednou, ale pokud ani jedno nepřekročí částku 10 000 Kč, nebudete z něj odvádět sociální pojištění. To může být pro daného člověka pozitivní, z dlouhodobého hlediska se však jedná o velkou nevýhodu. Díky nulovým odvodům se žádná z nabytých částek nezapočítá do osobního vyměřovacího základu, který, jak již víme, je důležitý pro stanovení výše starobního důchodu.

STAROBNÍ DŮCHOD A PŘIVÝDĚLEK NA DPČ

Výhodnějším řešením je z dlouhodobého hlediska práce na DPČ. Z dohody o pracovní činnosti se totiž odvádí sociální pojištění už v případě, že hrubá mzda činí 3 000 Kč a více.

JAK DOSÁHNOUT VYŠŠÍHO STAROBNÍHO DŮCHODU

Pokud chcete dosáhnout na vyšší důchod, můžete zvážit hned několik možností. Buď můžete navýšit částku na sociálním pojištění, využít systému doplňkového penzijního spoření nebo se pustit do investování.

Navýšení částky sociálního pojištění

Minimální odvody na sociální pojištění se nepočítají z příjmů ani z daňového základu. Počítají se z vyměřovacího základu, což je polovina daňového základu. Například při ročních příjmech 600 000 Kč a výdajích 60 % z příjmů (360 000 Kč) je daňový základ 240 000 Kč.

Vyměřovací základ, ze kterého se počítá sociální pojištění, je jeho polovina, tedy 120 000 Kč. Důchodové pojištění se v tomto případě počítá z částky, která odpovídá mzdě 10 000 Kč měsíčně (120 000/12). A to není ani minimální mzda.

Ani výrazné zvýšení vyměřovacího základu nezaručí velké zvýšení vypočítaného důchodu, proto raději zvažte, zda je toto správná cesta ke spokojenému důchodu.

Doplňkové penzijní spoření

Doplňkové penzijní spoření (dříve penzijní připojištění) nabízí typicky tři strategie investování – konzervativní, vyváženou a dynamickou. Při splnění podmínek vzniká nárok na odpočet z daní, státní příspěvek, nebo možnost příspěvku zaměstnavatele až do výše 50 000 Kč/rok.

Investování

Investování je pro celou řadu lidí velkou neznámou. Nabízí však mnoho výhod, které je vhodné na své cestě za finanční nezávislostí zvážit. Podrobně jsme se o tomto tématu zmiňovali v našem článku Nejčastější důvody, proč si lidé neodkládají a proč je tolik důležité začít včas.

OBRAŤTE SE NA FINANČNÍHO KONZULTANTA

V ideálním případě byste se na důchod měli připravovat v průběhu produktivního života. Čím dříve navíc začnete, tím lépe pro vás. Ve spletitém světě důchodu vám také mohou poradit finanční konzultanti, kteří tuto oblast aktivně sledují a mohou vám nabídnout řešení, které bude maximálně vyhovovat vašim představám.