Jak využít aktuální situace na trhu

Lukáš Šulc

V dnešním článku jsme si proto připravili jednoduchý souhrn informací, který vám odpoví na otázku, proč nad nákupem nových akcií zapřemýšlet a jak se v roli dlouhodobého investora zachovat, abyste z aktuální situace vytěžili co nejvíce!

AKTUÁLNÍ SITUACE

Dnes už můžeme otevřeně říci, že aktuální situace ve světě má a bude mít nevyčíslitelný dopad nejen sociální, ale samozřejmě i ekonomický. Bolestivého zásahu se nevyvarovaly ani akcie, a protože ve světě převládá panika, finanční trhy zažívají korekci, které mohou využít všichni dlouhodobí investoři.

Za vzniklou situaci mohou krátkodobí investoři a spekulanti, kteří rychle rozprodávají své akcie, čímž vzniká na trhu vyšší nabídka oproti běžnému standardu, která nutí investory prodávat za stále nižší ceny.

Finanční trhy prožívají aktuálně akciovou korekci. Jak už to tak ale bývá, nic netrvá věčně a dříve nebo později si zlevněné akcie najdou své nové majitele.

OČIMA DLOUHODOBÉHO INVESTORA

Možná už jste slyšeli myšlenku, že opravdový investor začne nakupovat ve chvíli, kdy ostatní prodávají. Běžně bychom vás od takového rozhodnutí pravděpodobně odrazovali, ale aktuální situace tomuto tvrzení hraje do karet a opravdu přináší zajímavou příležitost k nákupu aktiv s výraznou slevou.

NEPROMEŠKEJTE POMYSLNÉ DNO

Řadu z vás jistě napadne, jestli byste neměli počkat na akciové dno. Příliš dlouhé vyčkávání však může vést ke zmeškání jedinečné příležitosti, která vás ve výsledku může mnohem víc mrzet. To, že trhy dosáhly svého dna, se totiž většinou dozvíte až několik dní poté, co se ceny začnou vracet na své původní hodnoty.

Zbytečně byste se tak mohli připravit o zhodnocení, které návrat na původní ceny přinese a který byste museli pracně dohánět několik měsíců nebo let.

ZACHOVEJTE KLID

Pokud dáváte přednost dlouhodobému investování, nyní je doba, kdy se vám vaše trpělivost může vyplatit. Stejně jako u jiných investic tohoto typu, nemusíte dělat prakticky nic (kromě zachování klidu). Trhy zažívají své horší a lepší časy stále, a pokud nejste v situaci, kdy byste své investované finance potřebovali zužitkovat, věřte, že nastalá panika postupně odezní a trhy i ceny se vrátí opět do normálu.

Připravte se na to, že na svém investičním účtu uvidíte nějakou dobu pokles ceny u jednotlivých aktiv, ale zároveň nezapomeňte na fakt, že jejich HODNOTA SE NEZMĚNÍ!

PORAĎTE SE S FINANČNÍM PORADCEM

Chcete začít s dlouhodobým investováním nebo jen potřebujete poradit, jak se ve vaší situaci zachovat? Pro takové případy je nejlepší, když se spojíte se svým finančním poradcem, který vám podá čerstvé informace a zároveň navrhne postup, který bude v souladu s vaším finančním záměrem.