Jak si vybudovat smysluplný pasivní příjem?

Jak si vybudovat smysluplný pasivní příjem?

Lukáš Šulc

Vize pasivního příjmu je lákavá, ale velmi často nepřesně nebo špatně interpretovaná. Obecně můžeme o pasivním příjmu říci, že se jedná o pravidelný přísun peněz, který získáme bez zvýšeného úsilí (práce) nebo naší fyzické přítomnosti. Jak si takový příjem vybudovat? Které druhy jsou smysluplné a z dlouhodobého hlediska udržitelné? Přesně toto se dozvíte v našem dnešním článku.

DIVIDENDY AKCIÍ

První druh pasivního příjmu můžete vytvořit dividendami. Jedná se o pravidelný výnos z dlouhodobých investic. Dividenda je vyplácená akciovou společností tomu akcionáři, který je aktuálním držitelem cenných papírů.

REINVESTIČNÍ TŘÍDY FONDŮ

Další možností je mít otevřený podílový fond. Jejich výhoda spočívá v tom, že za vás akcie do portfolia vybírají zkušení profesionálové. Vy jste následně držitelem podílového listu, který reprezentuje aktuálně držené akcie ve fondu.

Reinvestiční třídy OPF (otevřených podílových fondů) obdržené dividendy z akcií obrazem reinvestují na nákup dalších akcií, čímž vám roste majetek bez ohledu na kapitálový výnos cenných papírů. Tento způsob je vhodný převážně pro budování majetku.

DIVIDENDOVÉ TŘÍDY FONDŮ

Pokud máte dostatečné finanční prostředky, můžete si koupit OPF v dividendové třídě. Dividendy vyplacené z akcií do fondu zde nejsou reinvestovány, ale jsou vypláceny na účet klienta. Většinou kvartálně, nebo anuálně.

KUPON Z DLUHOPISU

Pasivní příjem můžete nabýt i pomocí kuponu z dluhopisu. Díky tomu, že koupíte dluhopis (půjčíte firmě nebo státu), začnete pravidelně dostávat odměnu v podobě kuponu (typicky ročně). Takový druh odměny může být buď fixní, nebo proměnný.

DLOUHODOBÝ PRONÁJEM NEMOVITOSTI

Z dlouhodobého hlediska je výnosné, když si nemovitost zakoupíte a začnete ji pronajímat. Dalším pozitivním aspektem oproti dluhopisům nebo akciím je i ten, že má majitel/ka nemovitosti díky nájmu pravidelný měsíční příjem. Zde už však začíná být diskutabilní, nakolik se jedná o pasivní příjem v pravém slova smyslu. Majitel musí nemovitost spravovat a v případě potřeby hledat nového nájemníka.

PASIVNÍ PŘÍJEM JE NUTNÉ PRVNÍ PROMYSLET

Možností, jak vybudovat vlastní pasivní příjem je celá řada a každému vyhovuje něco jiného. Také záleží na vaší osobní představě, množství času, které do budování příjmu chcete investovat, vašich finančních zdrojích a dalších důležitých věcech. Z toho důvodu byste si měli svůj nápad dobře promyslet – ideálně s finančním konzultantem, který vás zná a bude vám při cestě za budováním pasivního příjmu vždy po ruce.