Hypotéka za každou cenu? Správný start je základ, načasujte si ho s námi - Váš konzultant

Hypotéka za každou cenu? Správný start je základ, načasujte si ho s námi

Váš konzultant
Témata

Hypotéka vám zásadně usnadní cestu k pořízení nemovitosti, ale také je to závazek na pár desítek let. Opravdu se proto vyplatí správně načasovat, kdy se k takovému kroku odhodlat. Pomůžeme vám posoudit hned několik faktorů, abyste měli dobrý start, s hypotékou se vám v klidu žilo a měli jste v pořádku i zbytek svých osobních financí.

Společně se podíváme hlavně na níže uvedené faktory, které vám pomohou se ohledně koupě nemovitosti správně rozhodnout.

•    Vývoj cen nemovitostí

•    Výše a vývoj úrokových sazeb hypotečních úvěrů

•    Vlastní úspory a plánované výdaje

•    Finanční zdraví

•    Potřeba řešit bydlení

Při řešení bydlení se vyplatí neřídit se jen touhou po vlastní střeše nad hlavou, ale nechat si svou situaci posoudit odborníkem.  Ten s vámi projde vhodný postup a vezme v potaz vaše aktuální potřeby, životní plány a zohlední i výhled na vývoj hypotečního a nemovitostního trhu.

Díky konzultaci zapojíte do svého příběhu komplexní finanční nadhled a zkušenosti. Kvalitní odborník na osobní finance posoudí, jestli je ve vašem případě nákup nemovitosti správně načasován, anebo by bylo lepší ještě nějakou dobu počkat a mezitím třeba zhodnotit volné peníze, které máte připraveny na nákup nemovitosti. Před pořízením hypotéky je také potřeba vzít v úvahu celkové zdraví vašich financí, s tím souvisí třeba i pojištění. Jak si ukážeme níže, je to velmi důležité.

S čímkoliv z výše uvedeného vám díky našim mnohaletým zkušenostem poradíme. Vývoj na nemovitostním a hypotečním trhu sledujeme dennodenně, známe probíhající trendy a vaši situaci dokážeme vyhodnotit a vše správně načasovat. Na co se zaměříme?

 

Ukážeme vám, kam směřuje vývoj

Úroky jsou u hypoték dnes vyšší, než bývalo v předchozím desetiletí zvykem. I to je důvod, proč hypotéku dobře zvážit. Po nemovitostech kvůli tomu klesla částečně poptávka, některé typy se dají dnes sehnat s významnou slevou a ekonomicky se tak vyplatí i „dražší“ hypotéka. V případě jiných nemovitostí ale nemá smysl se teď hnát do nákupu za každou cenu. Realitní trh je v posledních letech mimořádně pestrý a my se společně podíváme, jaká je aktuální situace a co se dá v budoucnu očekávat právě u typu nemovitosti, kterou hledáte, a jakou podle toho zvolit strategii.

 

Nechejte úspory pracovat

Dalším důležitým faktorem je výše vašich úspor. I na hypotéku je potřeba mít našetřeno. Abyste na případnou hypotéku dosáhli, musíte část nákupu nemovitosti financovat z vlastní kapsy, nejčastěji je to dnes 20 %. U nemovitosti za pět milionů korun je to rovný milion. Není to málo, ale na vytvoření dostatečných úspor nemusíte být sami. „Pracovat“ pro vás mohou vaše stávající peníze, které investujete do rozumných produktů, kde se vaše finance zhodnotí, než vám pomohou s nákupem nemovitosti.

I pokud máte vytvořeny dostatečné úspory, tak může být vhodnější ověřit, jestli je na nákup nemovitosti správný čas. Třeba se zrovna ve vašem případě vyplatí počkat si na nižší hypoteční sazbu nebo výhodnější cenu nemovitosti a mezitím najít vhodné „útočiště“ pro vaše úspory.

A pokud si můžete z vlastních úspor dovolit financovat nákup větší části nemovitosti než potřebné minimum, zkušený finanční profesionál vám spočítá a poradí, jestli pro vás nebude výhodnější vzít si vyšší hypotéku a peníze, co vám zbydou, nadále zhodnocovat.

Že investicím nerozumíte, nebo že jsou příliš rizikové? I velmi konzervativním klientům dokážeme doporučit produkty, které jim zhodnotí peníze lépe než běžný či spořicí účet v bance, a přitom berou v potaz, že budete peníze například za rok za dva potřebovat na nákup nemovitosti.

 

Stavějte své bohatství na pevných základech

Mějte jistotu, že vám nemoc, úraz nebo škoda na majetku nezničí vaše plány.  Velmi bychom vám proto doporučili i kontrolu vašich stávajících pojistných smluv. I v tomto ohledu vám rádi pomůžeme a využijeme naše detailní znalosti o pojištění napříč českým trhem.

Možná si říkáte, že placení pojištění jde proti zvětšování úspor, ale bez pojištění je budování vlastního majetku jako stavění domu na vratkých základech. Vážná nemoc, sportovní úraz nebo třeba škoda na autě mohou vašimi úsporami výrazně otřást. Když vám bude krýt záda kvalitní pojištění, nebudete muset sahat na své úspory, které se budou moct dál zhodnocovat. V porovnání s částkami, které může takto pojištění ušetřit, je placení pojistného v podstatě zanedbatelné.

A to nemluvíme o době, kdy už člověk hypotéku má. Mít pak životní pojistku, aby nezůstala rodina při splácení odkázaná jen na příjem jednoho z rodičů, je v podstatě nutnost.

 

Sečteno, podtrženo

Hypotéka je tak trochu vytrvalostní závod. A to, co uděláte před startem, významně ovlivní, jak dobře se vám poběží. Určitě se proto vyplatí „předzávodní“ příprava, kdy si sednete a v klidu se rozmyslíte, jestli je už čas vyrazit, máte vše potřebné a jestli se přeci jen nemůžete dostat ještě do lepší formy.

Doporučujeme proto tento postup:

1)    Poraďte se, jaká je situace na trhu a jestli je teď vhodná doba pro nákup nemovitosti, kterou hledáte.

2)    Nechejte své úspory rozumně zhodnocovat, ať máte na hypotéku našetřeno.

3)    Zkontrolujte, že vás nerozhodí nenadálé události a můžete se opřít o kvalitní pojištění.

 

S každým z těchto bodů vám dokážeme poradit a doporučit vhodné řešení, které bude vyhovovat přesně vaší individuální situaci.