COVID-19, korekce trhu a trh hypotečních úvěrů

Lukáš Šulc

Situace v bankovním sektoru se stále mění. Důkazem toho je i reakce jednotlivých bank na nouzový stav, v kterém se Česká republika nachází. Některé banky zmírňují pravidla pro získání hypotéky a snaží se podpořit současnou ekonomiku, jiné naopak pravidla zpřísňují. Zajímá vás, jaké stanovisko aktuálně zaujímá vaše banka? A jaký potenciálně pozitivní dopad může mít situace, v které se všichni nacházíme? 

ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA

ČNB zmírnila pravidla pro poskytování hypotečních úvěrů:

  1. Snižuje se minimální spoluúčast zájemce o hypoteční úvěr z 20 % na 10 % - při hypotečním úvěru na 3 miliony stačí, když bude mít zájemce 300 000 Kč ze svých vlastních zdrojů,
  2. Zvyšuje se podíl součtu splátek vůči příjmu (DSTI) - z původních 45 % na 50 % - klient mající příjem 30 000 Kč/měsíčně může mít měsíční splátky až ve výši 15 000 Kč/měsíčně,
  3. Úplně se ruší maximální limit součtu objemu všech úvěrů zájemce (DTI) - (doteď součet objemu úvěrů nesměl přesáhnout devíti násobek roční čisté mzdy).

ČNB také došla ke snížení sazeb (repo, lombardní a diskontní), na což hypoteční banky (ve většině případů) reagují snížením úrokových sazeb hypotečních úvěrů pro koncového spotřebitele. Přesto je však lepší mít se na pozoru a neočekávat úrokové sazby na úrovni jako před 5 lety (v extrémních případech až 1,7 % p.a. ) - nicméně nepatrné snížení sazeb pravděpodobně očekávat můžeme.

 

RAIFFEISEN STAVEBNÍ SPOŘITELNA

Raiffeisen stavební spořitelna poskytne novému zájemci hypoteční úvěr maximálně do výše 80 % hodnoty zástavy.  Lidem s příjmy z oborů pohostinství, cestovní ruch, kultury a sportu neposkytnou úvěr vůbec. Obavy také mají z klientů, jejichž příjem pochází ze zahraničí.

 

MBANK

Takoví klienti nepochodí s hypotečním úvěrem také u společnosti mBank, která rovněž neakceptuje příjmy od kadeřníků, masérů, anebo také od zaměstnanců automobilek.

 

ČESKÁ SPOŘITELNA

Česká spořitelna se nedávno vyjádřila o tom, že i přes zmírnění pravidel ze strany ČNB nechystají žádné změny k lepšímu, anebo k horšímu.

 

UNICREDIT BANK

Unicredit Bank zpřísnila podmínky pro zisk hypotečního úvěru (u nových klientů) natolik, že jim nebude stačit ze svého 20 nebo 30 %, ale budou si muset přichystat z vlastní kapsy 40 % (LTV 60 %).

 

BANKÉŘI TVRDÍ, ŽE SE JEDNÁ O DOČASNÉ OPATŘENÍ

Důležitá informace je ale taková, že se, podle oslovených bankéřů, jedná pouze o dočasná opatření. Místo novými zájemci po úvěrech, jsou banky zaplavovány tisíci žádostmi o odklad splátek stávajících klientů. Nejistá situace okolo nouzového stavu vyhlášeného v ČR, a především karantény, vyvolává v bankovním sektoru obavy o platební schopnosti téměř každého potenciálního zájemce o hypoteční úvěr.

 

POZITIVNÍ DOPAD COVID-19

Existují však také pozitivní zprávy. Tou první je předpoklad, že jakmile pomine nejistota okolo vývoje nového koronaviru, pominou dočasná přísná opatření bank a spustí se válka o nové klienty, což nakonec povede ke snížení úrokových sazeb.

Tou druhou je prohlášení ministryně financí, která usiluje o zrušení daně z nabytí nemovitosti. Díky tomu by se mohl zvýšit zájem o hypoteční úvěry, což by mohlo zároveň přispět k nastartování ekonomiky.

Daň z nabytí nemovitosti je ve výši 4 % z hodnoty nemovitosti, příp. z kupní ceny, což by při 3 mil. hypotečním úvěru znamenalo, pro kupující, úsporu 120 000 Kč.

 

PROBERTE SVOU SITUACI S FINANČNÍM PORADCEM

Pokud máte před podpisem úvěrových smluv a kupní smlouvy, a máte možnost o pár týdnů to odložit, obraťte se na svého finančního poradce. Pokud totiž změna, o kterou usiluje ministryně financí, projde, bude platit s okamžitou účinností.