All Seasons – investiční strategie do každého počasí

All Seasons – investiční strategie do každého počasí

Lukáš Šulc

Dnes si představíme další velmi oblíbenou investiční strategii, a to All Seasons, často také označovanou jako All weather. Jak už název napovídá, tato strategie je určená do každé ekonomické situace a každého počasí. Dokáže se vypořádat jak s ekonomickým růstem či poklesem, tak i s vyšší či nižší inflací. Jedná se o konzervativní strategii, která má za cíl primárně ochraňovat již vytvořený kapitál a prostředky zhodnocovat nad dlouhodobou úroveň inflace. Základním cílem je mít portfolio, které zvládne odolat jakýmkoliv nepředvídatelným ekonomickým změnám. Strategie byla a je pasivní, jinými slovy vyžaduje nenáročnou taktiku „koupit a držet“. Více než na raketový výnos se zaměřuje na nízkou kolísavost portfolia a je vhodná pro klienty, kteří již svůj majetek vytvořili a chtějí jej dále zhodnocovat a chránit se tak před inflací.

S touto strategií přišel v 80. letech americký ekonom a investiční stratég Ray Dalio. Zajímavé je, že v období od roku 1984 do roku 2014 (tedy za 30 let trvání) dosáhla tato strategie 27 ziskových let a pouze 3 roky skončila v poklesu. Pokles to byl navíc pouze drobný: -3,93 % p.a. Hádejte, o jaký rok se jedná. Ano o rok 2008, kdy akcie a akciové fondy krátkodobě poklesly o více než 40 %.

Harry Markowitz a Teorie portfolia

Americký ekonom Harry Markowitz ve své práci Teorie portfolia, za kterou získal v roce 1990 Nobelovu cenu, poukázal na fakt, že přidáváním akcií ke státním dluhopisům dokážeme nejen zvýšit výnos, ale i snížit celkovou kolísavost portfolia. Ray Dalio následně vycházel ze stejného předpokladu a jednoduchou logikou dokázal najít optimální poměr mezi akciemi, dluhopisy, komoditami a zlatem. Tato investiční strategie tedy využívá zajímavého zjištění, že když ke konzervativním dluhopisům přidám i menší míru akcií, tak tím nezvýším kolísavost (volatilitu) za cenu vyššího výnosu, ale naopak dosáhnu kolísavosti nižší, a to při vyšším výnosu. Pakliže strategii doplníme ještě o zlato a komodity (drahé a průmyslové kovy, zemědělské plodiny atd.), tak ještě více zvýším výnos, ale kolísavost se nikterak nezvýší.

 

Pro naše klienty využíváme konzervativní strategii All Seasons, která klientům v posledních 15 letech přinesla přes 6 % roční zhodnocení a o něco dynamičtější (s vyšší akciovou složkou oproti dluhopisům) strategii All Seasons Plus, která v posledních 15 letech našim klientům přinesla více než 7 % průměrné roční zhodnocení.

Závěrem

Pokud tedy máme kratší investiční horizont, anebo naopak již máme majetek vybudovaný a chceme jej co nejlépe komplexně ochránit, není nic lepšího než prostředky rozprostřít mezi různé typy aktiv, které se doplňují a navzájem mezi sebou rebalancují. Pečlivě rozložené portfolio globálních akcií, státních a protiinflačních dluhopisů, zlata a komodit v historii obstálo „za každého počasí“ a je připraveno i do turbulencí dnešního světa.