6 praktických tipů, jak ušetřit peníze v každodenním životě

6 praktických tipů, jak ušetřit peníze v každodenním životě

Lukáš Šulc

Přemýšlet nad osobním nebo rodinným rozpočet je čím dál tím důležitější. U svých klientů si často všímám, že když se snaží šetřit, volí cesty, které nejsou úplně vhodné a nedovedou je tak k vytyčenému cíli. V dnešním článku vám dám konkrétní tipy, které sám využívám v rámci svého rozpočtu a které může využívat úplně každý!

  1. Cashbackové portály
  2. Srovnávací portály
  3. Slevové kupóny
  4. Sdílená ekonomika
  5. Partnerské programy bank
  6. Aplikace pro správu výdajů

 

Cashbackové portály

Nakupovat online je v dnešní době už naprostým standardem, a proto by byla velká škoda nevyužívat výhod, které přinášejí cashbackové portály. Prostřednictvím takových portálu se dostanete na své oblíbené e-shopy jako je Notino, Pilulka, Booking, Mall, Okay, Lidl a stovky dalších a získáváte z každého vašeho nákupu určité procento zpět. Většinou jde o cashback v rozmezí 1 – 5%.

Portály, se kterými mám osobní zkušenost, jsou například:

Na těchto portálech se vždy podívám, kde je větší cashback, a přes něj se na cílový e-shop prokliknu. Pokud tedy například někam cestuji a chystám se rezervovat hotel, tak se na portál Booking prokliknu přes jeden z cashbackových portálů a získám tak přibližně 3% zpět z ceny ubytování. Tady jsou vidět cashbacky, které jsem již inkasoval:

Jak je z obrázků výše vidět, tak s podobnými portály mám zkušenosti od roku 2017 a používám je do teď. Když jsem na e-shopu rozhodnutý nakoupit, tak proč za to ještě nezískat něco zpět?

Srovnávací portály

Internet nám nabízí spousty možností a jedna z nich je rychlé cenové srovnání. Každý z nás má zafixovaných pár e-shopů, které navštívíme, když se rozhodneme něco nakoupit, a rozhodně nemáme čas prozkoumat dalších stovky e-shopů, abychom zjistili, jestli daná věc nemůže být někde o něco málo levnější. Co ale stojí za vyzkoušení, je využít portálů, které cenové srovnání mezi stovkami e-shopů provedou na jedno kliknutí. Osobně nejčastěji využívám:

V poslední době jsem například kupoval sluchátka a pokud se rozhodnu něco nakoupit, většinou začínám vyhledávat na největším českém eshopu s elektronikou. Na tomto e-shopu jsem si sluchátka našel a cena byla:

Zkusil jsem cenové srovnání právě přes jeden z výše uvedených portálů a z ověřeného e-shopu, který má 14 055 recenzí je cena stanovena na 1 234 Kč, což považuji za naprosto bezpečný nákup. Úspora je pak na stejném výrobku 265 Kč.

Některé velké e-shopy se honosí tzv. „garancí nejnižší ceny“, a když jim ukážete, že výrobek lze koupit někde levněji a oni ho budou považovat za adekvátní konkurenci, tak vám cenu dorovnají. Já toto však nemám moc rád a raději nakoupím u obchodu, který nabízí lepší cenu rovnou. Ceny si ale určitě porovnávejte, někdy mohou být rozdíly zanedbatelné a někdy tak velké, že můžou mít významný vliv na váš rozpočet.

 

Slevové kupóny

Hledat slevové kupony a kódy je časově velmi náročné, a proto to spousta lidí neřeší. I touto formou se však dají ušetřit nemalé peníze. Osobně můžu doporučit sledování instagramových profilů jako jsou:

Případně se dají celkem přehledně takové kupony sledovat na portále:

 

Sdílená ekonomika

Pod tímto pojmem si lze představit vše, co lidé nepotřebují nutně vlastnit a mohou to sdílet s ostatními. Principem sdílené ekonomiky není prioritně úspora jako spíše zvýšení efektivity využívaných věcí, úspora je vedlejším efektem. Nejčastěji se lze setkat s:

  • Carsharing – Sdílení aut, kdy k máte k dispozici spousty vozidel, které můžete využít v podstatě 24/7. Velmi často této služby využívají lidé, kteří auto potřebují opravdu jen párkrát v měsíci a nebo naopak tím některé rodiny doplňují využitelnost druhé vozidla, kdy je potřeba v konkrétní dny využít v rámci rodiny více vozidel. V ČR se asi nejvíce využívají platformy jako https://www.car4way.cz/ nebo https://www.ajo.cz/
  • Ubytování – Všem jistě známé Airbnb, které se dá velmi dobře využít například v situaci, kdy vlastníte byt, který je vám zbytečně velký a můžete například jeden pokoj nabízet komukoliv dalšímu.  Tím, že je ubytování krátkodobé, tak nejste vázání žádnými nájemními smlouvami apod.

 

Partnerské programy bank

Jedná se o podobný způsob úspor jako v případě Cashbackových portálů. Banky mají většinou nezajímavé cashbacky, ale občas přijdou s něčím velmi zajímavým, a tak určitě doporučuji zjistit, jak vaše banka komunikuje v rámci těchto akcí a jakým způsobem vám o nich dá vědět. Případně si zjistěte, kde najdete ve své mobilní aplikaci informace o probíhajících akcích.

Akce, které aktuálně stojí za zmínku, jsou například:

  • Česká spořitelna – Program Moneyback – 2% z nákupu v Albertu, 1000 Kč zpět při nákupu nad 12 000 Kč v Planeo elektro nebo 10% sleva na jízdenky FLIXBus.
  • Raiffeisenbank – 250 Kč při nákupu nad 2 500 Kč na Rohlik.cz, 10% sleva na spousty restaurací po celé ČR, 10% sleva v prodejnách Bambule
  • Air bank – Sleva 10% při nákupu v Albertu, 20% sleva na festival Votvírák nebo 200 Kč při prvním nákupu nad 1000 Kč na Kosik.cz
  • Moneta – Až 10% při nákupu na Corial – hodinky a šperky
  • ČSOB – Tato banka volí trochu jinou formu odměn, kterou nazývá Svět odměn, kdy sbíráte body a 1 bod = 1 Kč a tyto body poté uplatňujete za různě odměny jako jsou např. poukázky do Mall.cz, Knihy Dobrovský a nebo fyzické dárky. Jsou tu také slevové poukazy a to například 10% sleva Mall.cz při nákupu sortimentu pro miminka nebo 50% sleva na fotoobrazy na Tiskni-online.cz

 

Aplikace pro správu výdajů

Způsobů, jak ušetřit, je spousta, ale základním stavebním kamenem je umět sledovat svoje výdaje. V denní rutině nejsme totiž schopni vyhodnotit naše chování při jednotlivých platbách a je potřeba se na výdaje podívat s určitým odstupem. Ideální je právě měsíční pohled, kdy se podíváme zpětně, jak se během měsíce chováme, za co utrácíme, jaké výdaje jsou nezbytné a jaké výdaje si naopak můžeme v dalších měsících odpustit. Většina bank dnes nabízí jednoduchý grafický výstup, za co jsme v měsíci utráceli, ale není to zatím natolik propracované, abychom z toho mohli něco vyvodit. Proto je dobré vyzkoušet nějaké aplikace na správu výdajů, které například 3 měsíce budete disciplinovaně využívat, a po této době si vyhodnotíte, jaké jsou vaše výdaje a můžete si naplánovat, jak s nimi budete pracovat v budoucnu.

Aplikací je spoustu, osobně můžu doporučit:

  • Spendee
  • Wallet
  • Správa financí – výdajů, peněz

Většina těchto aplikací nabízí verzi zdarma, a pak placenou verzi. Určitě si tyto aplikace hned neplaťte a využijte free verzi, která vám na přechodné období naprosto bohatě postačí. Většina lidí stejně s podobnými aplikacemi nepracuje dlouhodobě, ale spíše v intervalu kratším než 3 měsíců.

Pokud však chcete dostat své osobní nebo rodinné finance co nejvíce pod kontrolu, tak si pouhým sledováním výdajů nevystačíte.

 

Důležité je mít finanční plán, ve kterém jsou výdaje jedním z důležitých pilířů. Finanční plán pamatuje také na příjmy, zabezpečení, rentu, bydlení a spoustu dalších finančních a osobních aspektů, které nám pomáhají při rozhodování v zásadních životních situacích.

Pokud vás zajímá aktualizace vašeho finančního plánu, nebo finanční plán ještě nemáte a chtěli byste ho sestavit, tak se na nás neváhejte obrátit.