4 nástrahy pojistky na blbost aneb na co se podívat, než řeknete ANO?

Lukáš Šulc

Pojištění občanské odpovědnosti se vztahuje na škody způsobené třetí osobě, a to jak v případě škod majetkových, tak nemajetkových. V praxi to znamená, že pokud vaše dítě při odpolední venkovní vybíjené omylem místo protihráče vybije okno vaší sousedky v přízemí, bude vás to stát mnohem méně než v případě, že byste museli celé okno hradit z vlastního rozpočtu.

PŘÍKLADY, KTERÉ POJIŠTĚNÍ NEJČASTĚJI POKRÝVÁ:
  • Vytopení souseda
  • Napadení psem
  • Poškození majetku zvířetem
  • Rozbití zařízení (televize, telefonu, počítače) na základě shození nebo polití
  • Neúmyslné škody způsobené dítětem (rozbití skla, výlohy aj.)

NÁSTRAHA 1: PRO KOHO POJIŠTĚNÍ PLATÍ?

Z prvního nahlédnutí vypadá taková pojistka jako dar z čistého nebe. Ještě víc lákavěji pak zní, když zjistíte, že se pojistná ochrana nemusí vztahovat pouze na vaši osobu, ale i veškeré rodinné příslušníky a domácí mazlíčky.

A zde je první varování. Než pojištění odpovědnosti podepíšete, ověřte si, jestli se opravdu vztahuje i na vaši rodinu a zvířata. Mnoho pojišťoven nabízí základní pojištění pouze na konkrétní osobu a za rodinu nebo zvířata pak budete muset připlatit.

NÁSTRAHA 2: SPOLUÚČAST

Další zajímavou záležitostí je spoluúčast. Zde je dobré si řádně zkontrolovat, jakou roli při úhradě škody budete mít vy. Většina škod je uhrazena bez spoluúčasti pojištěného, ale v některých případech se může stát, že po vás pojišťovna bude chtít určité procento z celkové škody.

Máte-li se svou pojišťovnou dohodu založenou na spoluúčasti pojištěného v hodnotě 1000 Kč, pravděpodobně nebudete kontaktovat pojišťovnu v případě rozbité vodovodní baterie. Jejich kontakt si uložíte pro případ, že byste vy nebo vaše rodina rozbili celé umyvadlo v hodnotě několika tisíc.

NÁSTRAHA 3: VÝLUKY

Třetí varování plynule navazuje na to první. Nyní víte, že sjednaná pojistka nemusí zákonitě padnout na všechny vaše blízké, a proto je dobré mít potenciální smlouvu řádně prostudovanou. Důvodů proč mít smlouvu prostudovanou je ale mnohem víc.

Často si lidé myslí, že s „pojistkou na blbost“ na sobě nosí pomyslnou neprůstřelnou vestu. Jejich prozření, když zjistí, že i přes vysoké pojistné existují výjimky, od kterých dávají pojišťovny ruce pryč, bývá pak velmi bolestivé.

PŘÍKLADY ČASTÝCH VÝLUK:
  • Představte si situaci, kdy jdete ke své sestře nebo jinému rodinnému příslušníku na návštěvu a tam ji/mu rozlijete na počítač kávu. V takovém případě škodu nelze uplatnit z pojistky občanské odpovědnosti
  • Dalším častým omylem je snaha uplatnit pojistku na škodu, kterou si způsobíte sami (například: rozbijete si sami svůj telefon, televizi nebo okno)

Každá pojišťovna nabízí jiný soubor výluk (případů, kdy pojištění neplatí) a je jen ve vašem zájmu všechny tyto body podrobně prostudovat. Jakmile jednou smlouvu podepíšete, podepisujete tím zároveň i souhlas s veškerými stanovenými podmínkami.

NÁSTRAHA 4: VLIV MÍRY NEDBALOSTI

Poslední, ale rozhodně ne méně důležitou záležitostí je míra nedbalosti. Pojistka odpovědnosti je určena na nehody, které se stanou neúmyslně. Taková pojistka se rozhodně nevztahuje na úmyslné ničení majetku nebo škodu vzniklou pod vlivem alkoholu.

Alkohol ale není jediný, kdo vám může cestu za pojistkou znepříjemnit. Některé pojišťovny zahrnují do výše zmíněných výluk i hrubou nedbalost. A rozdíl mezi přiměřenou a hrubou nedbalostí je obecně velmi malý. Pojišťovny si navíc samostatně tento rozdíl definují a to, co je bráno u jedné jako přiměřené může být u druhé považováno jako hrubý čin nedbalosti.

JAK SI POJISTKU SJEDNAT?

Některé pojišťovny vám nabídnou toto pojištění jako samostatný produkt a další jej poskytnou pouze v případě pojistného balíčku (majetkového nebo životního pojištění).

Pokud máte zájem o sjednání pojištění občasné odpovědnosti a chcete se informovat, co vám mohou jednotlivé pojišťovny aktuálně nabídnout, konzultujte svůj záměr s kvalifikovaným finančním poradcem. Ten vám dokáže přinést ucelené informace a zkrátí celkový čas vyřízení na minimum.